top of page

En etkili meditasyon yöntemleri

Hepimizin zihnimizi boşaltmaya, kısa bir süre olsa da düşüncelerimizden uzaklaşmaya ihtiyacı var. Olayları objektif bir şekilde yorumlamak için onlara dışarıdan bakmamız şart. Ancak bu, hayat kargaşası içerisinde her zaman mümkün olmayabiliyor. Zaman zaman yoğunluğa kapılıp kendimizi unutabiliyoruz. Daha sağlıklı kararlar alabilmek ve öfke, kıskançlık gibi istenmeyen duygulara yön verebilmek için ise yapabileceğimiz bir şey var: Meditasyon. Çok farklı metotları olan meditasyonda önemli olan kararlılık ve istikrar. Pratik yaptıkça farkındalığınız artıyor. Bu sebeple, meditasyon nasıl yapılır evde merak ediyorsanız sizi en az yoracak, alışkanlık haline getirebileceğiniz basit yöntemlerle başlamanızı öneriyoruz.


Meditasyona başlamadan önce... Meditasyonu hayatınızın bir parçası haline getirmek yani bir rutine oturtmanız önemli. Sıkılıp bırakırsanız pek anlamı kalmaz. Bu sebeple her şeyden önce bunun için uygun bir saat aralığı ve ortam belirlemeniz gerekiyor. İster uyanır uyanmaz, ister öğle aranızda... Rahatça oturabileceğiniz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam ve zaman dilimine ihtiyacınız olacak. Eğer rahat hissetmediğiniz bir zamanda meditasyon yaparsanız bir süre sonra sıkılıp bırakabilirsiniz. Meditasyonun alışkanlık haline gelmesi için düzen olmalı. Yer olarak sessiz ve huzurlu bir ortam tercih etmeniz ilk etapta en sağlıklısı. Meditasyon nasıl yapılır evde sorusuna yanıt olarak atmosferi zenginleştirmek ve dinginleştirmek için mum yakabilir, ışıkları söndürebilir, kendini tekrar eden melodilere sahip sakin bir müzik açabilirsiniz. Hatta biraz daha havaya girmek için evde dekorasyon önerilerinden faydalanıp, meditasyon yaptığınız alana farklı renkte resimler, heykel büstler, vintage eşyalar da koyabilirsiniz.



Meditasyon sırasında... Meditasyon nasıl yapılır evde, açıkladık. Eğer ortamınız hazırsa başlıyoruz.

  • Rahat bir ÅŸekilde oturun. Kambur ya da yanlış bir duruÅŸla oturmadığınız sürece nasıl oturduÄŸunuzun bir önemi yok. Yeter ki omurganız dik olsun.

  • Meditasyonun bir numaralı kuralı nefes. Meditasyonlarda farklı nefes teknikleri olsa da ilk etapta burnunuzdan alıp aÄŸzınızdan verin. Nefesinizi kontrol edebilmeniz ve bunun farkında olmanız yeterli. Nefesinize odaklanın. Nefesin bedeninizde dolaÅŸtığını ve bedeninizden çıktığını hissedin.

  • Nefesinizi ve duruÅŸunuzu doÄŸru bir akışa soktuktan sonra odağınızı düşüncelerinize çevirin. Çok fazla düşünce aynı anda gelebilir, paniklemeyin. Düşüncelerinizi kontrol etmeyi ve bekletmeyi de zamanla öğreneceksiniz. Her ÅŸey pratiÄŸe baÄŸlı.

  • Düşüncelerinizin farkında olun. Onları dışarıdan gözlemleyin ve kabul edin. Bu sayede hayatınızda olanlara dışarıdan bir göz olarak bakabilecek ve olayların ruhunuza çarpmasına daha az müsaade edeceksiniz.

  • YararlanabileceÄŸiniz farklı meditasyon türleri var. Mesela mantra meditasyonu. Dilerseniz düşüncelerinizi uzaktan gözlemlemek yerine, gözlerinizi tek bir objeye ya da mantraya odaklayıp zihninizi boÅŸaltmayı da deneyebilirsiniz. Mantra meditasyonunda sürekli olarak bir sözcüğü (Om) ya da cümleyi sessiz bir ÅŸekilde tekrar etmeniz gerekir. Objeye odaklanacaksanız istediÄŸiniz ÅŸeyi seçebilirsiniz. Bu esnada genellikle mum alevi, doÄŸal kristaller ya da çiçek gibi objelerin tercih edildiÄŸini ekleyelim. SeçtiÄŸiniz objeyi göz hizanızda tutmanız önemli.

  • Bu ÅŸekilde 10 ila 15 dakika geçirmeye gayret edin. Zamanla bir saati bulan meditasyon seansları bile yapabilirsiniz.


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

AMELÄ°YATHANELER

Ameliyathane Hizmetleri Bölümü Nedir? Her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam eden sağlık sektörü doktorlar ve hemşireler dışında birçok insana da ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaçlardan dolayı Ameliy

Kansere sebep olan etkenler

Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Bunlar değiştirilebilir faktörler ve değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilemeyen faktörler yaş, ci

Yazı: Blog2_Post
bottom of page